14 Ekim 2010 Perşembe

karamelli patlamış mısır



Soğuk kış gecelerine adım adım yaklaştığımız şu zamanlarda favorim, patlamış mısır.. Acı biberlisi, kekik-nane ve bilimum baharatla tatlandırılmışı; çok tasvip etmesemde gıda boyasıyla pembe-mavi-yeşil gökkuşağı olanı.. Vee tabii ki karamellisi..1000 yılın buluşu karamel; bir sos bu kadar mı yakışır keke, pastaya, kahveye vee patlamış mısıra...
Karamelli patlamış mısırın birçok yapılış biçimi var. Ben biraz detaylı olanını seçtim. Fakat sonucun hoş olacağına inanıyorum... Evet kolları sıvadım!

1- İlk önce mısırı patlatıyoruz. İstenilen ölçüde mısır (1/3 yada 1/4 su bardağı 3-4 kişi için genellikle uygun oluyor) ve 2 çorba kaşığı ayçiçek yağını tencerede patlatıyoruz. Zeytin yağı yada fındık yağını denememenizi öneririm, tadı ağır oluyor..

2- Patlayan mısırları, bir tepsi yada borcama alıyoruz. (Altına fırın kağıdı sermenizi öneririm) Mısırların üzerine ufak ceviz ve fındık parçalarını ve hindistan cevizini serpiyoruz. Karıştırmaya gerek yok.

3- Dİğer yandan, başka bir tencereye 1 su bardağı toz şeker (esmer şekerle daha iyi sonuç alınıyor), 1 çorba kaşığı tereyağ, 1 tatlı kaşığı bal ve 2 çorba kaşığı suyu koyuyoruz. 8-10 dakika karıştırarak kaynatıyoruz. Ocağı kapattıktan sonra yarım tatlı kaşığı kabartma tozunu ve yarım tatlı kaşığı tarçını ilave edip karıştırıyoruz.

4- Elde ettiğimiz karameli önceden hazırladığımız mısırların üzerine döküp, 160 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakika pişiriyoruz.

Daha sonra oda sıcaklığında servis yapıyoruz.
Servis önerisi: karamelli siyah çayla birlikte muhteşem olabilir.. :)

1 yorum: