23 Mart 2010 Salı

bronzlaştıran çorba


Her ne kadar kendimi zorlasam da, bu türlü efsane reçetelerin faydalı olabileceğine bir türlü inanmadım bugüne dek. Fakat aile bireyleriyle yaptığım istişareler üzerine kafamda bazı “belki”ler ve “acaba”lar oluştu. Bir televizyon kanalında Ender Saraç’ın verdiği bu çorba tarifi üzerine, teyzemin “faydası olabilir belki de” deyişi, daha sonra da ablamın “olur mu hiç öyle şey demesi” iki ayrı yönde fikre sevketti beni. Her ne kadar “yıllardır mütemadiyen kahve içiyorum, yenilen içilenin ten rengine bir katkısı oluyorsa benim kararmam gerekmez miydi??” desemde balkabağının ve çorbaya katılan diğer renkli malzemelerin sebze olduğunu göz önünde bulundurarak belki de etkisi vardır demekten kendimi alamadım. Birkaç ay sonra yaza merhaba diyeceğimiz için bahara böyle bir tarifle başlamak hoş olur diye düşündüm. Bronzlaşmak yönünde bir fayda görmesek bile en azından değişik bir tat denemiş oluruz diyorum ve çorbanın tarifine geçiyorum.

Malzemeler:
1 dilim balkabağı
1-2 adet turuncu dolmalık biber
1 adet havuç
3-4 adet sulu yaz domatesi
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Taze kişniş (bulamazsanız maydanoz olabilir)
Hazırlanışı: Bir tencereye 2 çorba kaşığı zeytinyağı, rendelenmiş balkabağı, ince kıyılmış veya rendelenmiş turuncu dolmalık biber ve yine ince kıyılmış veya rendelenmiş havucu koyup hafifçe kavurun.

Yumuşadıklarında içine doğranmış 3-4 adet sulu yaz domatesi koyarak 10-15 dakika kaynatın. (Çorbaya su konulmayacak ) Dilerseniz içine sarımsak da ilave edebilirsiniz. Kaynadıktan sonra üzerine taze kişniş eklenecek.(Taze kişniş yerine maydanoz da konulabilir)

Bu çorba sıcak içilebildiği gibi arzu edilirse ılık veya soğuk da içilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder